De crosstrainer

Lees over de crosstrainer, een prima fitnessapparaat. Jij stelt de doelen die je wil bereiken, en in feite kun je die altijd op een crosstrainer bereiken. Dus wil je afvallen, dan is de crosstrainer het juiste apparaat, evenals je meer uithoudingsvermogen wil hebben. Lees over de verschillende modellen crosstrainers, en hoe je ermee kan trainen.

Verantwoorde beweging

Sporten en blessures door het sporten zijn te voorkomen. Hiervoor zijn talloze tips zoals een goede warming-up, maar het voorbereiden kan beter. Als je vooraf bedenkt dat blessures of letsel door trainen met een crosstrainer niet voorkomt, dan kun je stellen dat crossen een verantwoorde beweging is. Het is een beetje de tegenhanger van hardlopen en wielrennen. Bij hardlopen krijgt het lichaam schokken te verduren omdat je moet landen, tijdens het trainen met de crosstrainer gaat de beweging juist geleidelijk. Bij wielrennen ligt altijd het gevaar van vallen op de loer, en buiten een afgesloten parcours komen verkeersongelukken regelmatig voor. Kiezen voor trainen met een crosstrainer is in feite op voorhand de kans op blessures en ongevallen uit de weg gaan.

Sobere en luxe modellen

Je kunt vrij voordelig in bezit komen van een crosstrainer. Je moet je realiseren dat bij thuisgebruik het fitnessapparaat niet zo intensief gebruikt wordt vergeleken met de sportschool, dus een crosstrainer voor thuis is al snel degelijk genoeg. Als je online de prijzen gaat bekijken dan zul je direct constateren dat de verschillen erg groot zijn. Je hebt crosstrainers voor enkele honderden euro’s, maar ook exemplaren van meer dan tienduizend euro. De verschillen zijn zo groot omdat er ook zeer luxe exemplaren bestaan. De meeste crosstrainers hebben standaard een timer, calorieteller, hartslagmeter, en wat gadgets zoals hoeveel omwentelingen je maakt. In feite is altijd de weerstand instelbaar. Maar de luxe modellen hebben Bluetooth, je kunt je tablet of laptop aan de crosser koppelen. Je kunt dan je trainingsresultaten bijhouden en virtueel een parcours afleggen. Het is aan jou hoeveel je er voor overhebt, maar hierin het advies om niet voor de aller goedkoopste te gaan. Bij twijfel kun je altijd bij de fitness in de buurt terecht om het crossen te proberen, al snel zie je wat je echt gebruikt, en wat zomaar een gadget is waar je niets mee doet. De meesten hebben niets aan de vooraf in geprogrammeerde trainingsprogramma’s, maar doen veel met de timer en de hartslagmeter in combinatie met de regelbare weerstand, maar dit is dus individueel.

Trainen op hartslag is bereiken wat je wil

Cardio is niet voor niets zo populair. Ruim twintig jaar geleden kwam de hartslagmeter op, enkel die waren toen erg duur omdat er een patent op stond, nu is het vrij en kom je overal meters tegen. Bij de verschillende modellen crosstrainers staat al wat geschreven over de ingebouwde hartslagmeter. Vaak is het enkel een kwestie van de grepen vastpakken en het apparaat meet de hartslag. Veel crosstrainers hebben een eenvoudige methode om jouw persoonlijke hartslag te berekenen, en meestal komt dat goed in de buurt. Globaal is de formule, 220 min leeftijd. De uitkomst is dan jouw maximale hartslag. Daarna ga je een percentage berekenen van die maximale hartslag, en daar een trainingszone van maken. Als je meer uithoudingsvermogen wil train je op 80% van de maximale hartslag, bij vet verbranden op 70%. Bijvoorbeeld, je bent 30 jaar oud en je wil afvallen. Dan is de formule 220 – 30 en dat is 190, en 70% van 190 is 133. Daar maak je een zone van, je gaat je training doen en je tracht de hartslag tussen de 128 en de 138 te houden. Tijd is hierin belangrijk, lukt het je om een vol uur je hartslag op dat niveau te houden, of niet? Eventueel in combinatie met een dieet moet je succes boeken. Je zal afvallen, in een beter conditie komen, kortom je wordt steeds fitter en slanker.