Hertenbiefstuk bereiden

Wanneer het wildseizoen eindelijk aangebroken is, kan je al eens gaan twijfelen over welk soort wildvlees nu eigenlijk te kiezen. Om deze keuze wat te vergemakkelijken, staan we vandaag even stil bij hertenvlees en meer bepaald de hertenbiefstuk.

Hertenvlees eten biedt tal van voordelen. Hertenvlees is een ideaal gezondheidsalternatief voor het standaard rood vlees, zoals rund, lam of varken. Het vlees bevat minder vet en cholesterol dan ander rood vlees. Dit maakt hertenvlees eten daarom vriendelijk voor je hart.

Ook het percentage verzadigde vetten is bij hertenvlees een pak lager dan bij runds- of ander rood vlees. Bovendien is het vet van hertenvlees een specifiek vet dat er zelfs voor zorgt dat je immuunsysteem er sterker uitkomt. Dit betekent dat je net door het eten van hertenvlees, je minder snel een ziekte als een verkoudheid of een griepje zal oprapen.

Een laatste voordeel van hertenvlees eten is dat het boordevol ijzer zit. Voor wie zijn spieren dus graag sterk houdt of opbouwt, is dit vlees een excellente keuze. Ook als je moeite hebt met het op peil houden van de ijzergehaltes in je bloed, is hertenvlees eten een slimme zet.

Als je intussen overtuigd bent om voor hertenvlees te kiezen, dan zou je wel eens helemaal gewonnen kunnen geraken voor een hertenbiefstuk. Dit stuk vlees is het zogenaamde haasje van het hert. Het wordt gesneden uit de rug, wat betekent dat het het malste stukje vlees van het dier is. Hertenbiefstuk heeft een hele fijne en zachte structuur. Een stukje hertenbiefstuk dat op de juiste wijze gebakken is, smelt dan als het ware in je mond. Maar hoe bak je zo’n smeltend stuk dan? We leggen het je graag uit:

Neem een kleine pan die net groot genoeg is om je hertenstuk een beetje in de laten bewegen. Een te grote pan zorgt ervoor dat de boter of olie gaat verbranden. Doe een scheut olie naar keuze in deze pan en laat heet worden. Doe intussen zout naar believen op je stuk hertenbiefstuk. Gebruik een tang om het vlees in de pan te leggen. Neem zeker niets dat het vlees zou kunnen doorboren, zoals een prikker, want dan gaat het vlees taai worden.

Zet alvast een oven aan op 170 graden om te laten voorverwarmen.

Zet het vuur van de pan heel hoog en schroei het vlees langs alle kanten toe. Voeg intussen nog een beetje boter toe, zodat het geheel steedse smeuïg blijft. Eens alle kanten dichtgeschroeid zijn, mag je het vuur matig hoog zetten en het vlees nog even verder afbakken. Houdt hierbij de biefstuk wel steeds in beweging. Als je het liefst je vlees bleu eet, dan bak je het nog een tweetal minuutjes. Houd je liever van saignant, dan bak je de biefstuk nog ongeveer vier minuten. Wil je het echt gaar en goed doorbakken, dan moet het nog zes minuten in de pan.

Eens het vlees voldoende tijd gebakken heeft in de pan, haal je het er voorzichtig uit en leg je het op een groot stuk aluminiumfolie. Plooi de folie dicht, zodat het vlees volledig ingepakt is en laat het daarna nog zeven minuten rusten. Doe vervolgens het vlees nog steeds verpakt in aluminiumfolie in een vuurvaste ovenschaal en zet het geheel in de voorverwarmde oven. Als je het vlees bleu wilt, dan laat je het twee minuutjes nog in de oven. Als je het saignant wilt, vier minuten en als je het echt goed gaar wilt, dan laat het nog zeven minuten in de oven staan.

Wanneer het vlees voldoende in de oven gestaan heeft, kan je het er weer uithalen en ook uit de folie halen. Kruid nog naar eigen smaak af met peper en zout. Je hebt nu je ideale stukje smeltende hertenbiefstuk gebakken. Laat het smaken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.