Matras reinigen met deze tips

Een goede nachtrust is essentieel om nieuwe energie op te doen en je voor te bereiden op jouw dagelijkse activiteiten, maar dit is alleen mogelijk als het bed comfortabel is. En dit comfort gaat verder dan een goede keuze van meubilair en een goede matras. Het onderhoud van de matras is een essentiële factor om goed te slapen en te ontspannen.

Daarom hebben wij een aantal praktische tips voor het reinigen van een matras op een rijtje gezet, zodat jouw bed schoon, geurig en veel behaaglijker wordt. Bekijk ze!

Het belang van een goede nachtrust

Het reinigen van de matras en het hebben van een rustige nachtrust is belangrijk, we moeten niet vergeten dat we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen. En wie goed slaapt, zorgt voor een betere stofwisseling, meer disponibiliteit en voorkomt zelfs een reeks chronische ziekten.

Wie gemiddeld zeven uur per nacht slaapt, vermijdt zwaarlijvigheid, bestrijdt hoge bloeddruk, voorkomt depressie, houdt het glucosegehalte in het bloed onder controle, waardoor diabetes wordt voorkomen, en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Andere voordelen zijn onder meer een versterking van het geheugen, betere fysieke prestaties en een betere concentratie bij diverse activiteiten.

Hoe maak je een beschimmeld matras schoon?

Een goede tip voor het schoonmaken van een beschimmeld matras is het gebruik van vloeibare zeep, water en azijn. Voordat je begint, beoordeel de staat van de matras. Een klein door schimmel aangetast gedeelte kan thuis worden verwijderd, maar als de situatie ernstig is, is het beter de matras te vervangen door een nieuwe.

De matras overdag in de zon laten liggen helpt om geurtjes te verwijderen, maar om zwarte vlekken te verwijderen, gebruikt je een doek die je bevochtigd heeft met een mengsel van water en vloeibare zeep, wrijft je over de vlek en spuit je vervolgens azijn over het hele oppervlak. Vergeet niet dat de matras volledig moet drogen voor je hem opnieuw gebruikt.

Hoe maak je een matras schoon van urine?

Met kinderen in huis, of huisdieren, gebeuren er ongelukjes en soms moet je urine opruimen. Om de vlek te verwijderen, brengt je bicarbonaat aan op de getroffen plek en laat je dit 30 minuten zitten. Het poeder zal in deze periode het vocht absorberen. Schrobben met een zachte borstel.

Maak vervolgens een mengsel van warm water en zeeppoeder en schrob de aangetaste plek met een spons. Afnemen met een vochtige doek en volledig laten drogen.

Als de urinevlek blijft zitten, maak dan een pasta van een eetlepel bicarbonaat en een ½ eetlepel water. Laat het mengsel 20 minuten op de vlek zitten en wrijf het in, verwijder het daarna met een doek. Een andere tip is om waterstofperoxide te verstuiven en het vocht te verwijderen met een papieren handdoek, het vuil zal worden verwijderd wanneer het product een schuim vormt.

Vlekken verwijderen uit een matras

Het dagelijkse gebruik van de matras en het directe contact met ons lichaam veroorzaken uiteindelijk vlekken op het oppervlak, onder meer door overtollig zweet of kleine lekkages tijdens de menstruatieperiode van de vrouw.

Om deze vlekken te verwijderen, maakt je een pasta van azijn en zuiveringszout en wrijft je er met een zachte doek over. Azijn kan worden vervangen door citroen, maar wees altijd voorzichtig, want citroen kan vlekken op de huid veroorzaken. Om te drogen, bedek het gebied met zuiveringszout – het zal de vochtigheid absorberen, laat het gedurende 30 minuten. Schoonmaken met een stofzuiger.

Hoe maak je babymatrassen schoon?

Het schoonmaken van een babymatras is een nog moeilijkere taak. Tijdens de vormingsfase is het kind vatbaarder voor allergieën en andere ziekten, zodat de frequentie van het schoonmaken nog hoger moet zijn.

Schoonmaken moet twee keer per week gebeuren, waarbij alle resten worden gestofzuigd en het oppervlak vervolgens wordt geschrobd met warm water en neutrale zeep. De matras moet 100% droog zijn alvorens opnieuw te worden gebruikt. Gebruik een ventilator om het proces te versnellen.

Laat het slaapkamerraam minstens 30 minuten per dag open, om de kamer en de matras te ventileren. Draai de matras in bed regelmatig om te voorkomen dat de druk steeds op dezelfde plaats blijft.