Voegen schoonmaken met onze tips

Tegels schoonmaken is een van die taken die niemand graag doet. Dit proces is gewoonlijk vrij tijdrovend, niet alleen vanwege de oppervlakte die het keramische materiaal gewoonlijk inneemt, maar ook omdat het een vrij zorgvuldige reiniging vereist.

Het goede nieuws is dat met de trucs die we hier delen, tegels snel en effectief schoonmaken mogelijk is. Met deze tips en technieken houdt je niet alleen jouw tegels glimmend, maar kan je ook voegen schoonmaken op een effectieve en efficiënte manier.

Tegels blijven een uitstekende keuze voor het betegelen van onze keukens en badkamers. Deze keramische tegels zijn niet alleen zeer duurzaam en praktisch, ze zijn ook nog eens gemakkelijker schoon te maken dan andere materialen. Het enige wat je moet doen is de juiste technieken gebruiken.

Bovendien zijn er reeds duizenden versies van deze bekleding, van de typische tegel, tot houtimitatie of zelfs steen. Dit is een trend voor keukens, die er geweldig uitzien met houtimitatievloeren maar met de weerstand van keramiek.

Maar hoe maak je de voegen dan schoon van al het water, vet, vuil en vochtresten die zich ophopen? Bekijk onze tips en suggesties.

Stapsgewijs voegen schoonmaken

Bij het reinigen van de voegen is de eerste stap het verwijderen van alles wat in de weg kan zitten. In het geval van de vloer, verwijder alle stoelen, de tafel en al het andere dat beweegbaar is. Op de muren, alles wat je tijdelijk kunt verwijderen (foto’s en andere decoratieve voorwerpen), doe dat ook. Neem dit moment om je te ontdoen van de elementen waar je je niet langer mee identificeert.

Nu kun je beginnen met schoonmaken. Gebruik eerst een bezem of een stofzuiger om het stof van het oppervlak te verwijderen, en ga dan over tot het wassen.

Zelfgemaakte oplossingen voor het reinigen van jouw voegen

Je hoeft geen fortuin uit te geven aan supermarktproducten om een uitstekend eindresultaat te bereiken bij het reinigen van het voegwerk in jouw huis. Er zijn zelfgemaakte ingrediënten die je als alternatief kunt gebruiken, zoals azijn of zuiveringszout.

Voor periodiek onderhoud van de tegels kunt je ook een neutraal schoonmaakmiddel opgelost in water gebruiken. Vul gewoon twee emmers met warm water, de eerste om de tegel te wassen en de tweede met het reinigingsmiddel dat nodig is om te schuimen. Veeg de tegels schoon met behulp van een zachte spons en druk zachtjes tot het vuil is verwijderd. Verwijder vervolgens alle zeep met het water uit de andere emmer.

Maar als de tegels erg vuil zijn, kunt je het beste kiezen voor een mengsel van azijn en zuiveringszout in gelijke delen. Naast het reinigen van het oppervlak zijn deze producten uitstekend geschikt voor het desinfecteren en verwijderen van vlekken, vet en andere soorten meer resistent vuil.

Breng dit mengsel met behulp van een spons over alle tegels en laat het ongeveer tien minuten inwerken. De ideale tijd om dit in de badkamer te doen is na het douchen, waarbij je profiteert van de stoom om het residu te helpen verwijderen. Daarna afdrogen met een zachte doek.

En vergeet niet: door de tegels regelmatig schoon te maken, wordt voorkomen dat vuil zich ophoopt en wordt het wassen vergemakkelijkt.

3 opties voor het reinigen van voegspecie

Als er iets onaangenaam is, dan zijn het vuile voegen. Daarom is het belangrijk om met enige regelmaat een grondige reiniging uit te voeren, om te voorkomen dat het zover komt. Wij tonen je nu drie mogelijkheden om tegelvoegen schoon te maken.

  1. Ammoniak en heet water
    Deze reinigingsformule zal helpen al het vuil uit de voegen te verwijderen, vooral vet in het geval van keukentegels. Maak een mengsel van drie delen heet water op één deel ammoniak en “desinfecteer” de plekken met behulp van een tandenborstel.

Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het proces en laat het op natuurlijke wijze of met een zachte doek drogen.

  1. Bicarbonaat, azijn en heet water
    Het eerder genoemde bicarbonaat is een product dat bekend staat om zijn veelzijdigheid en een uitstekende oplossing is om tegelvoegen op een niet-agressieve manier schoon te maken. Meng het bicarbonaat met witte azijn en heet water, breng de substantie rechtstreeks op de voegen aan en verwijder het vervolgens met behulp van een borstel.
  2. Waterstofperoxide
    Waterstofperoxide is een geweldig ingrediënt om het vuil te bestrijden dat zich op tegels ophoopt. Je kunt het rechtstreeks op de voegen van de tegels aanbrengen en het met een sponsje inwrijven om hardnekkige resten te verwijderen. Doe dit na het nemen van een warme douche. De stoom helpt het vuil er beter uit te krijgen